Sisaret

Sotilaskotitoiminta

Sotilaskotisisaret pukeutuvat vihreisiin sotilaskotiasuihin. ”Vihreät sisaret”  työskentelevät vapaaehtoisesti varusmiesten ja -naisten hyväksi.

Sotilaskotisisareksi voi liittyä kuka tahansa 16 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen. Pikkusisarena voi aloittaa jo 10-vuotiaana. Sotilaskotitoimintaan osallistumiselle ei ole yläikärajaa. Sotilaskotisisaret pukeutuvat vihreisiin sotilaskotiasuihin, mistä juontaa myös nimitys ”vihreä sisar”.

”Vihreät sisaret” työskentelevät vapaaehtoisesti varusmiesten ja –naisten hyväksi. Yhdistyksessämme on noin 290 jäsentä, ketkä harrastavat sotilaskotitoimintaa kukin itselleen sopivalla tavalla. Toiminnassa on erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja, joista löytyy varmasti jokaiselle mieleinen. Näkyvintä sotilaskotityö on sotilaskodeissa sekä maastoharjoituksissa, missä vapaaehtoiset sisaret palvelevat asevelvollisia.

Sotilaskotityö on harrastus, joka joustaa elämäntilanteen mukaan. Yhdistys järjestää myös sisariltoja, teatteri- ja muita retkiä. Sisarilta on noin kerran kuussa järjestettävä tilaisuus, joka pitää sisällään yhdessäoloa, erilaisia teemoja ja vierailijoita sekä yhdistyksen tarjoamat kahvit.

Sotilaskotisisaret toimivat eri jaostoissa:

Tarjoilujaosto

Näkyvin jaosto on vakituisen henkilökunnan rinnalla toimiva tarjoilujaosto Tarjoilujaoston sisaret tekevät tiski– ja kassavuoroja yhdistyksen molemmissa sotilaskodeissa. 

Sisaret hoitavat myös tilaisuuksien kahvituksia mm. vala- ja ylentämistilaisuuksissa.

Liikkuvan sotilaskodin jaosto (LSK)

Myyntitoiminnasta leireillä ja sotaharjoituksissa vastaa liikkuvan sotilaskodin jaosto. Tämän jaoston sisaret vievät sotilaskodin maastoon, ylläpitävät leirisotilaskotia ja hoitavat maastokeikat.
Ennen maastokeikkaa myyntiauto lastataan kouluttajan ilmoittaman vahvuuden mukaan. Mukaan pakataan myytävät tuotteet, kuten kahvi ja munkit, makkarat, limut, karamellit ja sämpylät. 

Maastokeikalle lähtee yleensä kaksi sisarta varusmieskuljettajan kyydissä. Maastossa liikutaan sotilaskotiyhdistyksen omistamalla SOD-3:ksi rekisteröidyllä sotilaskotimyyntiautolla.
Varusmiehet ovat usein jo valmiina jonossa, kun sotilaskotimyyntiauto kurvaa paikalle. Mitä kurjempi on ilma, sen ilahtuneempia varusmiehet yleensä ovat. ”Mummukin” (sotilaskotisisaren lempinimi varusmiesten keskuudessa) on metsässä aarre. Myyntipaikkoja on mm. Ilveskalliolla ja Prikaatin ympäristössä, Hätilässä, Räyskälässä ja Padasjoella. Asiakasmäärä vaihtelee yleensä 50 - 500 välillä.

Kirjastojaosto

Kirjasto on sotilaskodin rauhallinen tila, jossa voi lainata kirjoja, pelata pelejä, kuunnella levyjä, opiskella ja lukea. Kirjaston aukiolosta huolehtivat vapaaehtoiset sisaret. Kirjastojaosto hoitaa lainauksia sotilaskodin kirjastossa, hankkii uusia kirjoja ja kunnostaa vanhoja. 

Hengellinen- ja sisarten ohjelmajaosto

Hengellinen jaosto osallistuu varuskunnassa tehtävään hengelliseen työhön. Hengellisen jaoston sisaret muistavat ripille pääseviä varusmiehiä ja järjestävät hengellisiä tilaisuuksia. Esimerkiksi keväisin on tapana järjestää kinkerit ja syksyllä kirkkokonsertti. Kaikille alokkaille jaetaan Sotilaan virsikirjat. Ohjelmajaosto huolehtii sisariltojen ja sisarille järjestettävien retkien ohjelmasta.

Varusmiesten ohjelmajaosto

Varusmiehille järjestetään ohjelmaa pitkin vuotta alkaen alokasjuhlasta ja valasta, päättyen kotiuttamisjuhlaan. Esiintyjinä tilaisuuksissa on ollut bändejä, tanssiryhmiä ja koomikoita. Ohjelmajaosto järjestää sotilaskodeissa myös suosittuja varusmiesten bingoiltoja. Pikkusisaret avustavat usein ohjelman järjestämisessä. Yhteistyötä tehdään varusmiestoimikunnan kanssa.

Pikkusisarjaosto

10-15 –vuotiaat pikkusisaret harjoittelevat tarjoilujaoston tehtäviä sotilaskodeissa ja avustavat ohjelmajaostoa varusmiehille järjestettävien tapahtumien toteuttamisessa, kuten alokas– ja kotiuttamisjuhlissa. 

Talkoojaosto

Talkoojaosto kokoaa varusmiehille jaettavat alokaspakkaukset sekä tekee käsitöitä mm. myyjäisiin ja arpajaisiin. Jouluna kasarmilla oleville varusmiehille on tapana lahjoittaa villasukat.

Koulutusjaosto

Koulutusjaosto järjestää uusien sisarien koulutuksen syksyisin. Koulutuksessa kerrotaan yhdistyksen historiasta, tutustutaan sotilaskoteihin, Panssariprikaatiin ja liikkuvan sotilaskodin, eli sotilaskotimyyntiauton toimintaan. Koulutusjaosto perehdyttää uusia jäseniä sotilaskotityöhön.

Tiedotusjaosto

Tiedotusjaosto huolehtii yhdistyksen tiedottamisesta, laatii lehdistötiedotteita sekä esittelee sotilaskotitoimintaa. 

Perinnejaosto

Perinnejaosto huolehtii sotilaskotiperinteen tallentamisesta. Perinnejaoston sisaret haastattelevat pitkään toiminnassa mukana olleita sisaria, tunnistavat henkilöitä vanhoista valokuvista ja järjestävät asiakirjoja arkistointia varten. Perinnejaosto on luovuttanut Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen vuosien 1918–1999 järjestetyn ja luetteloidun arkiostomateriaalin Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Materiaali on maakunta-arkistossa hyödynnettävissä vapaasti tutkimuskäyttöön.

 

Sotilaskotiharrastuksen aloittamista tukee SOTILASKOTISISAREN OPAS, jonka avulla voit perehtyä harrastukseen ja siihen liittyviin käytäntöihin tarkemmin.

Liity jäseneksi!