Sotilaskotitoiminta

Sotilaskotisisareksi voi liittyä kuka tahansa 16 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen. Pikkusisarena voi aloittaa jo 10-vuotiaana. Sotilaskotitoimintaan osallistumiselle ei ole yläikärajaa. Sotilaskotisisaret pukeutuvat vihreisiin sotilaskotiasuihin, mistä juontaa myös nimitys ”vihreä sisar”.

”Vihreät sisaret” työskentelevät vapaaehtoisesti varusmiesten ja –naisten hyväksi. Yhdistyksessämme on noin 320 jäsentä, jotka harrastavat sotilaskotitoimintaa kukin itselleen sopivalla tavalla. Toiminnassa on erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja, joista löytyy varmasti jokaiselle mieleinen. Sotilaskotityö on harrastus, joka joustaa elämäntilanteen mukaan. Yhdistys järjestää myös sisariltoja, teatteri- ja muita retkiä. Sisarilta on noin kerran kuussa järjestettävä tilaisuus, joka pitää sisällään yhdessäoloa, erilaisia teemoja ja vierailijoita sekä yhdistyksen tarjoamat kahvit.

 

Sotilaskotisisaret toimivat eri jaostoissa:

Tarjoilujaosto

Näkyvin näistä on vakituisen henkilökunnan rinnalla ja apuna toimiva tarjoilujaosta. Tarjoilujaoston sisaret tekevät päivystysvuoroja, sekä tiski- että kassavuoroja, molemmissa Parolannummella sijaitsevissa sotilaskodeissa arki-iltaisin. Sotilaskotisisaret huolehtivat myös Parola 2 sotilaskodin aukiolosta sunnuntaisin. Sotilaskotisisaret järjestävät myös erilaisia kahvituksia.

 

Liikkuvan sotilaskODIN jaosto (lsk)

Myyntitoiminnasta leireillä ja sotaharjoituksissa vastaa liikkuvan sotilaskodin jaosto. Tämän jaoston sisaret vievät sotilaskodin maastoon, ylläpitävät leirisotilaskotia ja hoitavat maastokeikat.

Ennen maastokeikkaa myyntiauto evästetään kouluttajan ilmoittaman vahvuuden mukaan, eli mukaan pakataan myytävät tuotteet, joista suosituimpia ovat kahvi ja munkit. Muita myyntituotteita ovat muun muassa makkarapaketit, limut, karamellit ja sämpylät. Matkalle mukaan tarvitaan lisäksi kuumaa vettä ja maitoa tee- ja kaakaoannoksiin. Yksi tärkeimmistä muistettavista on maksupääte.

Maastokeikalle lähtee yleensä kaksi sisarta varusmieskuljettajan kyydissä. Maastossa liikutaan sotilaskotiyhdistyksen omistamalla SOD-3:ksi rekisteröidyllä sotilaskotimyyntiautolla.

Varusmiehet ovat usein jo valmiina jonossa, kun sotilaskotimyyntiauto kurvaa paikalle. Mitä kurjempi on ilma, sen ilahtuneempia varusmiehet yleensä ovat. ”Mummukin” (sotilaskotisisaren lempinimi varusmiesten keskuudessa) on metsässä aarre. Myyntipaikkoja on mm. Ilveskalliolla ja Prikaatin ympäristössä, Hätilässä, Räyskälässä ja Padasjoella. Asiakasmäärä vaihtelee yleensä 50-500 välillä.

 

Hengellinen- ja SISARTEN ohjelmajaosto

Hengellinen jaosto osallistuu varuskunnassa tehtävään hengelliseen työhön. Hengellisen jaoston sisaret muistavat ripille pääseviä varusmiehiä ja järjestävät hengellisiä tilaisuuksia. Esim. keväisin on tapana järjestää kinkerit ja syksyllä kirkkokonsertti. Kaikille alokkaille jaetaan Sotilaan virsikirjat.

Ohjelmajaosto huolehtii sisariltojen ja sisarille järjestettävien retkien ohjelmasta.

 

Varusmiesten ohjelmajaosto

Varusmiehille järjestetään ohjelmaa pitkin vuotta alkaen alokasjuhlasta ja valasta, päättyen kotiuttamisjuhlaan.  Esiintyjinä tilaisuuksissa on ollut bändejä, tanssiryhmiä ja koomikoita. Palvelusaikana varusmies pääsee nauttimaan myös peli- ja elokuvailloista.  Pikkusisaret avustavat usein ohjelman järjestämisessä.

 

Kirjastojaosto

Kirjastojaosto hoitaa lainauksia sotilaskodin kirjastossa, hankkii uusia kirjoja ja kunnostaa vanhoja. Kirjastossa on myös kattava valikoima cd- ja lp-levyjä, joita varusmiehet voivat kuunnella.

 

Pikkusisarjaosto

10-15 –vuotiaat pikkusisaret opettelevat sotilaskotityötä ja tutustuvat eri jaostojen toimintaan. Pikkusisaret askartelevat koristeita sotilaskoteihin ja myyjäisiin sekä avustavat ohjelmajaostoa varusmiehille järjestettävien tapahtumien toteuttamisessa, kuten alokas– ja kotiuttamisjuhlissa.

 

Talkoojaosto

Talkoojaosto kokoaa varusmiehille jaettavat alokaspakkaukset sekä auttaa erilaisissa postituksissa. Talkoojaosto tekee myös käsitöitä myyjäisiin ja arpajaisiin. Jouluna kasarmilla oleville varusmiehille on tapana lahjoittaa villasukat.

 

Koulutusjaosto

Koulutusjaosto järjestää uusien sisarien koulutuksen syksyisin. Koulutuksessa kerrotaan yhdistyksen historiasta, tutustutaan sotilaskoteihin, Panssariprikaatiin ja liikkuvan sotilaskodin, eli sotilaskotimyyntiauton toimintaan.

 

Tiedotusjaosto

Tiedotusjaosto huolehtii yhdistyksen tiedottamisesta, laatii lehdistötiedotteita sekä esittelee sotilaskotitoimintaa.

 

Perinnejaosto

Perinnejaosto huolehtii sotilaskotiperinteen tallentamisesta. Perinnejaoston sisaret haastattelevat pitkään toiminnassa mukana olleita sisaria, tunnistavat henkilöitä vanhoista valokuvista ja järjestävät asiakirjoja arkistointia varten. Perinnejaosto on luovuttanut Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen vuosien 1918–1999 järjestetyn ja luetteloidun arkiostomateriaalin Hämeenlinnan maakunta-arkistoon. Materiaali on maakunta-arkistossa hyödynnettävissä vapaasti tutkimuskäyttöön.

 

Sotilaskotityö on monipuolinen harrastus, josta löytyy jokaiselle jotakin!

 

 

Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry:n toimisto

Käyntiosoite:

Parola 1 sotilaskoti
13700 Parolannummi

Tietosuojaseloste